1 Mayıs 2009 Cuma
Hikem-i Ataiyye
30 Nisan 2009 Perşembe
El-Muhkem Fî Şerhi'l Hikem
33. Hikmet
Gaybî sırlar yerine, içindeki gizli ayıpları öğrenmeye çalışman senin hakkında daha hayırlıdır.
İzah:
İnsanın riya, kötü ahlak ve makam sevgisi gibi nefsani zaaflarını anlayarak mücahede ve ibadetle bunları gidermeye çalışması kuşkusuz ledünni marifet ve keramet gibi melekut alemine ait sırları müşahede etmesinden daha hayırlıdır. Çünkü gaybî sırların keşfini arzulayarak ibadet etmek, ilahi rızayı amaçlayan kulluğa zıt bir şeydir. Kerametin esnekliğine mübtela olan gönül de vuslat zevkinden mahrum kalır. İnsan-ı kamile lazım olan ise, keramet istemek değil, istikamete rağbet etmektir. İstikametin elde edilmesi için de nefsani ayıpları görmek ve giderilmesine gayret gösterilmek gerekir ki, bunların afetlerinden ameller kurtulsun, gelen haller saf ve katışıksız olsun. Dahası zât âyinesinden cehil ve gurur tozları silinsin; varidat silsilesinden şerli hususlar kesilmiş olsun. Nitekim, “Men arefe nefsehu fekad arefe Rabbehu!” hadis-i şerifinin yüksek manasınca, Allahü Tela’yı bilmek için lazım olan nefsi bilmektir, ifadesinden kastedilen şey de nefsani kusurları bilip gidermeye çalışarak kemale erilmesi ve Zülcelal’in nurunun müşahede edilmesidir. (48-49)
23 Nisan 2009 Perşembe
Kabr-i Şerif
9 Nisan 2009 Perşembe
Tevekkülün İncelikleri
Terk edilmesi, kurtulunması ve arınılması gereken şeylerin en önemlisi, tedbirin varlığı ve takdir edilmiş şeylere direnmektir. İşte bu kitabı bu konuyu açıklamak ve ilgili meseleleri ortaya koymak için yazdım. İsmi müsemmasına ve lafzı manasına uygun olsun diye adını et-Tenvir fi iskatı’t-Tedbir koydum.
Yüce Allah şöyle buyurdu :
“Hayır! Rabb’ine yemin olsun ki onlar, aralarında çıkan çekişmelerde seni hakem yapıp sonra da senin verdiğin hükme karşı içlerinde hiçbir burukluk duymadan tam anlamıyla teslim olmadıkça iman etmiş olmazlar.” (Nisa, 65)
“Rabb’in dilediğini yaratır ve seçer. Onların seçim hakkı yoktur! Allah onların ortak koştuklarından münezzehtir ve şanı yücedir” (Kasas, 68)
“Yoksa insan, umduğu her şeye sahip mi olacak? Oysa ahiret de dünya da Allah’ındır.” (Necm, 24-25)
Resulullah da –sallallahu aleyhi ve sellem- bu manada şöyle buyurdu: “Allah’a rıza ile kulluk et. Eğer bunu yapamazsan, hoşlanmadığın şeylere sabretmende büyük hayır vardır”
Açıkça veya işaret ve ima yoluyla tedbiri ve takdir edilmiş olan şeylere karşı çıkmayı terk etmeye dair, buna benzer bir çok ayet ve hadis varid olmuştur.
Arifler şöyle demişlerdir: “Kim tedbir almazsa onun adına tedbir alınır!”
Şeyh Ebu’l-Hasen eş-Şazili –kaddesallahu sirrahu- şöyle buyurmuştur: “Eğer ille de tedbir almak gerekliyse hakkınızda tedbir alınmaması için tedbir alın!”
Bir diğer sözü de şöyledir: “İşin hakkında hiçbir şey seçme! Seçmemiş olmayı seç! Bu seçmemiş olmayı seçmekten de kaç, o kaçışından da! Her şeydan Allah’a kaç!”
“Rabb’in dilediğini yaratır ve seçer.”(Kasas, 68)
(s. 12-13)
* * *
“Rabb’in dilediğini yaratır ve seçer. Onların seçme hakkı yokur.! Allah, onların ortak koştuklarından münezzehtir ve şanı yücedir” (Kasas, 68)
“Rabb’in dilediğini yaratır ve seçer” sözü, Allah’ın yanında kulun tedbiri terk etmesini zorunlu kılmaktadır.Çünkü O (cc) dilediğini yarattığına göre, aynı zamanda dilediği şekilde tedbir alır. Yaratma gücü olmayanın tedbiri de yoktur!
“…ve seçer” sözü, bütün seçme hakkının O’nun olduğunu göstermektedir. O’nun fiilleri, emanet ve zorlama yoluyla değil, iradesinin ve seçiminin belirlemesiyle gerçekleşir. Burada, Allah’ın olduğu yerde kulun kendi tedbiri ve seçimini bırakması zorunluluğu vardır. Çünkü, O’nun hakkı olan bir şeyin senin olması uygun değildir!
“…Onların seçme hakkı yoktur…” kavli iki şekilde yorumlanabilir. Birincisi; onların seçme hakkının olması ve buna yüce Allah’tan daha layık olmaları uygun değildir.
İkincisi; “…Onların seçme hakkı yoktur…” yani biz, onlara seçme hakkı vermedik ve orada onları liyakatli kılmadık.
Yüce Allah’ın “… onların ortak koştuklarından…” sözü Allah’ın hükmünün olduğu yerde onların seçme hakkının bulunmasından Allah’ı tenzih etmektedir. Ayetin beyanına göre, Allah’ın olduğu yerde seçme hakkının olduğunu iddia eden kişi müşriktir ve hal lisanıyla rablık iddia etmektedir. Bu durumdan kendisini uzak tutması lazımdır.
(s. 26-27)
İbn Ataullah el-İskenderî, Tevekkülün İncelikleri, Çev: Fatih M. Albayrak, Üsküdar Yayınevi, {2006}
7 Nisan 2009 Salı
Tasavvufi Hikmetler
Hikmetlerden Seçmeler:
13. Dünyanın ve maddenin şekilleriyle aynası kirlenmiş olan kalp nasıl parlar. Şehvetleriyle bağlanmış olan kalp Allah’a doğru nasıl yol alır. Gafletlerin kirinden temizlenmemiş olduğu halde Allah’ın huzuruna girmeyi nasıl arzu eder, saçma sapan şeylerden vazgeçmeden sırların inceliklerini anlamayı nasıl ümid edebilir?
36. Her türlü günah, gaflet ve şehvetin temeli ve kaynağı nefisten razı olmaktır. Her türlü itaat, yakaza ve iffetin kaynağı ise ondan razı olmamandır.
51. İbadet ve taat yapamadığında üzülmemen, hata ve günah işlediğinde ise pişmanlık duymaman kalbin ölüm işaretlerindendir.
59. Karanlık nefsin ordusu olduğu gibi nur da kalbin askeridir. Allah kuluna yardım yapmak istediği zaman nurlar ordusuyla onun imdadına koşar. Karanlık, zulmet ve ağyarın ilgisini ondan keser.
76. Allah’ın katında değer ve kıymetini öğrenmek istiyorsan, hangi işte seni ikame ettiğine, seni hangi amelde tuttuğuna bak.
78. Senin O’ndan istediğin şeylerin en hayırlısı O’nun senden istediğidir.
103. Seni kendi yaratıklarından ürküttüğü zaman iyi bil ki, O sana kendisiyle üns ve dostluk kapısını açmak istemektedir.
121. Namaz, günahlardan pisliklerden kalplerin temizlenmesi ve gayb kapılarının insana açılmasıdır.
122. Namaz, münacaat yeri ve samimi dostlukların kaynağıdır. Sırların meydanları namazda genişler, nurların parıltıları da ondan doğar.
138. Hakiki dost, senin ayıp ve kusurunu bildiği halde seninle arkadaşlık ve sohbet edendir. Bu da kerim olan Mevlâ’dan başkası olamaz. Arkadaşlık yapılacak kişilerin en hayırlısı senden ona bir şey gitmediği, bir menfaatı olmadığı halde sadece seni arzu edendir.
145. İnsanlar sende bulunduğunu zannettikleri iyi huylardan dolayı seni methederler. Buna karşılık sen de nefsî huylarının gerçeğini bildiğin için onu kınayıcı ol.
146. Mümin methedilince – kendisinde bulunmayan vasıflarla övüldüğü için – Allah’tan hayâ eder.
148. Hak etmediğin halde övüldüğünde sen de hemen hak ettiği ve lâyık olduğu şekilde O’nu öv.
162. Nefsin hazzı günahta açık ve zahir, taat ve ibadette gizli ve bâtındır. Gizli olanın tedavi ve ilacı ise çok daha zordur.
181. Kendi iyiliklerinin yaygınlığından söz edenleri günah ve masiyet susturur. Halbuki Allah’ın ihsanın bolluğundan bahsedenleri günah ve hata susturamaz.
205. Çoğu kere sana inip gelen nurlar kalbini, kâinat ve eşya suretleri ile dolu olarak buldukları için indikleri yeri terk edip giderler. Kalbini masiva ve ağyardan temizle ki Hak Teala onu maarif ve sırlarla doldursun.
209. Sevdiğin her şeyin mutlaka kulu-kölesi olursun. Halbuki Allah kendisinden başka hiçbir kimseye köle olmanı sevmemekte ve istememektedir.
Hikem-i Ataiyye (Tassavvufî Hikmetler), Hazırlayan: Prof. Dr. Mustafa Kara, Dergah YayınlarıHayatı
Adı Ahmed olup İbn Ataullah lakabıyla tanınmıştır. Ebu Hasan-ı Şazeli (1197-1258) hazretlerinin halifesi Endülüslü Ebu Abbas-ı Mürsi'den ve daha sonra Yakut-i Arşi'den (Allah sırlarını yüceltsin) feyz almıştır. İbn Ataullah hazretleri 1309 (H.709) senesinde Mısır'da vefat etmiş olup kabr-i şerifi Karafe mezarlığındadır.
Kaynak: Hikem'ül Ataiyye / El- Muhkem Fi Şerhi'l Hikem, Tercüme & Şerh: Kastamonulu Balıklızade Ahmet Mahir, Hazırlayan: Selahattin Hacıoğlu, Beyaz Lale Yayınevi, {2006}
Türkçe'ye Tercüme Edilen Eserleri
Çev: Ali Urfi Efendi
İnsan Yayınları
Hikem-i Ataiyye Şerhi
Seyyid Hafız Ahmed Mahir
Sufi Kitap Yayınları
{2010}
Mektubat
Çev: Kemal Kahramanoğlu
Tablet Kitabevi
{2009}
Hikmetler Kitabı
Çev: Cemil Çiftçi/ Orhan Parlak
Kitabevi
{2008}
Gönüllerin Neşesi Zikir
Çev: Abdullah Mağfur
Üsküdar Yayınevi
{2008}
Hikem-i Ataiyye
Tercüme & Şerh: Prof. Dr. Abdülaziz Hatip
Nesil Yayınları
{2008}
Hikem'ül Ataiyye / El- Muhkem Fi Şerhi'l Hikem
Tercüme & Şerh: Kastamonulu Balıklızade Ahmet Mahir
Hazırlayan: Selahattin Hacıoğlu
Beyaz Lale Yayınevi
{2006}
Tevekkülün İncelikleri
Çev: Fatih M. Albayrak
Üsküdar Yayınevi
{2006}
Hikmet Pırıltıları ve Allah'a Yakarışlar
Çev: Yusuf Ertuğrul
Ensar Yayıncılık
{2006}
Gelin Tacı Hasta Kalplerin İlacı
Çev: Osman Arpaçukuru
Üsküdar Yayınevi
{2004}
Tasavvufi Hikmetler
Çev: Prof. Dr. Mustafa Kara
Dergâh Yayınları
{1989}
5 Nisan 2009 Pazar
Girizgah
Minallahi’t-tevfîk / Başarı sadece Allah'tandır